Manta Ray 4Ocean armband

Manta Ray – 4Ocean armband
Wat een mooie dieren zijn dit toch. Zoals zoveel levende wezens in de oceanen en zeeën neemt ook dit dier snel in aantal af. Dat komt door menselijke activiteiten. Bij aankoop van deze kleur armband gaat een deel van de opbrengst naar het beschermen van de Mantarog. Waardoor wordt de Mantarog bedreigd? Dat is nogal een lijst.

Microplastics in voedsel Mantarog
Plastic in de oceaan verteert en verdwijnt niet. Het breekt wel af in hele kleine deeltjes genaamd Microplastics en nano plastics. Voor het oog soms zelfs niet zichtbaar. De Manta’s voeden zich met microscopisch dieren zoals planton, viseieren en laveren die zij uit het zeewater filteren. Ze hebben geen manier om onderscheid te maken tussen microplastics en voedsel. Ook al zouden ze dat kunnen, onderzoekers hebben ontdekt dat plankton ook microplastics opneemt. Manta’s krijgen tijdens het voeden dus van deze kleine (giftige) stukjes plastic binnen.

De Chinese geneeskunde hecht geneeskrachtige waarde aan delen van de Mantarog
Vlees van de Mantarog heeft weinig voedingswaarde, maar de Chinese geneeskunde heeft grote waarde gehecht aan een zeer klein deel van deze oceaanreuzen: de kieuwplaat. Beoefenaars doen ongefundeerde beweringen dat het consumeren van gedroogde en vermalen mantelblokken van manta ray menselijke bloed kan ontgiften en alles kan helpen genezen van waterpokken tot kanker. Een kilo van dit vlees kan 500 dollar opleveren en een mantarog kan 7 kilo hiervan geven.

Winstgevende bijvangst
Ondanks de risico's vinden stropers manta rays de jacht waard. Zelfs wanneer ze door commerciële vissers worden gevangen als bijvangst, blijken reuzenmanta's winstgevend en worden ze geoogst. Manta-vlees wordt ook beschouwd als een goedkoop alternatief voor haaienvlees in haaienvinnensoep.

Tussen de 8 en 10 jaar oud pas klaar om jongen te krijgen
Mantarog bereikt alleen seksuele rijpheid tussen de 8 en 10 jaar oud, waardoor elke 2 tot 5 jaar slechts één pup wordt geboren - een andere reden waarom hun populaties zijn gedecimeerd door overbevissing. Ze worden letterlijk sneller uit de oceaan getrokken dan ze kunnen reproduceren.

Overbevissing
Dit soort gerichte overbevissing is een alomtegenwoordige en gevaarlijke trend in de commerciële visindustrie. Zodra een waardevolle visvoorraad is uitgeput, worden andere soorten getarget, totdat ook zij worden vernietigd. Zelfs met robuuste beschermingen op zijn plaats, zal het tientallen jaren duren voordat mantarogroeppopulaties herstellen van deze niet-duurzame exploitatie.

Bijvangst en overbevissing
Verstrengeling en bijvangst, een woord dat wordt gebruikt om dieren te beschrijven die onopzettelijk zijn gevangen, zijn het resultaat van ongebreidelde overbevissing in de commerciële visindustrie. Mantaroggen migreren over grote afstanden over tropische en subtropische gebieden van de oceaan, waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn voor niet-onderscheidende vistuigen zoals lange lijnen, kieuwnetten en drijfnetten.

Verstikking in netten
Verstikking in netten is een bijzonder krachtige bedreiging voor de Mantarog. En er drijven voor afgedankte netten in de oceanen, dat is ongeveer de helft van al het plastic. Deze dieren moeten continu zwemmen om het water over hun kieuwen te laten ademen, maar ze kunnen niet naar achteren zwemmen. Wanneer ze verstrikt raken in visnetten proberen ze zichzelf te bevrijden door te draaien of een salto te maken, wat het probleem alleen maar erger maakt. Als ze niet bevrijd worden verdrinken ze of sterven ze van de honger.

Toeristische trekpleisters
Manta's worden meestal gevonden in de buurt van koraalriffen, die dienen als "reinigingsstations" waar bepaalde vissoorten parasieten verwijderen die zich verzamelen op hun lichaam. Deze sites zijn vaak populaire toeristische attracties en het enorme aantal mensen en boten in het water kan stress en gevaarlijke verschuivingen in normale gedragspatronen veroorzaken.

Andere bedreigingen voor de Mantarog zijn aanvaringen met boten, verlies van leefgebieden en menselijke interacties.

4Ocean werkt samen met de Oceanic Preservation Society. Deze organisatie zet zich in voor de Manta Rog.
Kijk op de website >>

bracelet

Ga naar de shop voor deze armband >>

4ocean     4ocean

Liefde voor mens & planeet

BlooMNature biedt yogatassen van hergebruikte materialen en natuurlijke stoffen. De tassen worden gemaakt door lokale initiatieven die gemeenschappen in ontwikkelingsgebieden ondersteunen. Ook tref je hier de armbanden van 4Ocean. Bij aankoop van 1 armband wordt 1 pond afval opgeruimd. Duurzame producten dus met positieve vibes.

Mogen alle wezens gelukkig zijn!

Nieuwsbrief

Maximaal 6x per jaar ontvang je o.a. aanbiedingen & info over hoe jij een verschil kan maken in de wereld!
Aanmelden
© 2011 - 2021 BlooMNature | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel